Sunday, October 30, 2011

Butter prawn & pajeri terung

Today, feel like to eat pajeri terung. Second son requested for butter prawn. Here is the result. My first time ever doing pajeri and butter prawn but ate many times before (org lain masak...)



Butter Prawn

Bahan:-

· 12 ekor udang saiz besar

· 2 sudu butter

· 2 biji kuning telur

· sedikit daun kari

· sedikit cili padi

· serbuk kunyit & garam

· minyak utk menggoreng

Cara-Cara:-

1. Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.

2. Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi. Gaul seketika sebelum diangkat. Bila dah masak,ketepikan.

3. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu.

4. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.

5. Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

6. Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2.

7. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.

-0-*-0-*-0-*-0-*-0-*-0-0-*-0-*-0-*-0-*-0-*-0-0-*-0-*-0-*-0-*-0-*-0-0-*-0-*-0-*-0-*-

Pajeri terung

Bahan-bahannya :
3 biji terung panjang, potong dan belah 2, jangan putus
¼ biji kelapa, dibuat kerisik
¼ biji kelapa parut buat santan 1 cawan
3 sudu besar rempah kari daging
Asam jawa sebesar ibu jari, ambil airnya
1 sudu besar udang kering
Sedikit kayu manis, bunga lwang, cengkih dan buah pelaga (bahan tumis)
2 sudu besar gula
4 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] dikisar
2 cm halia ]
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara Membuatnya :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis beserta bahan kisar. Masukkan rempah kari daging. Kacau hingga wangi.
2. Masukkan udang kering, santan, asam jawa, santan dan terung. Masak hingga terung empuk.
3. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tutup api dan siap untuk dihidangkan.