Ingredient (4-5 pax)
Untuk rebus
-1/2 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
- 2 ulas bawang putih ditumbuk
- 2 cm halia yg diketuk
Untuk perap
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 cm halia ditumbuk
- 2 ulas bawang putih ditumbuk
- sedikit kicap cair
Untuk nasi
- 3 cwn beras
- 3 sudu besar butter
- 1 cm halia- ditumbuk
- 4 ulas bawang putih ditumbuk
- air rebusan ayam tadi secukupnya
- sedikit garam
Bahan sos
- 5 biji cili besar merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 1 sudu teh cuka, garam, gula
- 1/2 cawan air
Untuk sup
- lebihan air rebusan ayam
- 1 biji bawang besar kisar
- rempah sup
- garam secukup rasa
- daun sup yg dihiris
Untuk hiasan
- timun
- salad
- tomato
Cara-cara
1. Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh). Bersihkan dan dilumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2 cm halia yg diketuk. Kemudian, rebus hingga empuk.
2. Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20 min. Goreng hingga garing.
3. Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. Masukkan beras. Terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
4. Untuk sos, kisarkan semua bahan diatas. Boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka).
5. Untuk sup, air rebusan ayam dididihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.